Početna / Zanimljivosti / Ana Frank: Zanimljivosti
ana frank color2 1 - Ana Frank: Zanimljivosti

Ana Frank: Zanimljivosti

 

ana frank3 - Ана Франк: ЗанимљивостиАна Франк је једна од најпознатијих јеврејских жртава Холокауста због свог дневника који је објављен након њене смрти. Рођена је 12. јуна 1929. године у Франкфурту на Мајни у Немачкој, али је већи део свог живота провела у Амстердаму, главном граду Холандије.
5.јула 1942, Анина 3,5 године старија сестра Марго, добија позив да се јави у радни логор у Немачкој. Већ следећег дана породица се сакрила на тавану пословне зграде Отоа Франка. Две године касније, неко је дојавио Немцима где се налазе и они су 4.августа 1944. одведени у логор.

ana karl jozef silberbauer - Ана Франк: Занимљивости
Карл Јозеф Силбербауер

Хапшење је породице Франк и осталих који су се заједно са њима сккривали, предводио је СС официр Карл Јозеф Силбербауер. Он је након Другог светског рата постао је члан обавештајне службе Западне Немачке. Забележено је да је био један од купаца Дневника Ане Франк да би видео да ли је поменут у књизи.

ana oto frank - Ана Франк: Занимљивости
Ото Франк

Концентрациони логор у ком се налазила Ана ослободиле су британске трупе само пар недеља након њене смрти.
Отац Ане Франк Ото, једини је од њих осморо који су се скривали у кући, преживео Аушвиц и преминуо 1980. године од рака плућа. Ото Франк је за живота, писао глумици Одри Хепбурн писмо у ком ју је питао да ли жели да глуми лик Ане у филму Дневник Ане Франк, али је она пристојно одбила. Нагађало се да је разлог тај што није желела да се присећа ратних траума које је преживела у Холандији, али је она тврдила да је имала густ распоред и да није могла да одвоји време за ту улогу.

Још једна од занимљивости везаних за Анин дневник: делови чувеног Дневника Ане Франк одстрањени су пре штампања зато што је Ана у њему описивала интимне делове свог тела.Дневник је забрањен у Либану због позитивног представљања Јевреја, Израела или ционизма.

Ana Margot Frank - Ана Франк: Занимљивости
Марго Франк

Што се дневника тиче, Анина сестра Марго је такође имала дневник, међутим он никад није пронађен. Постојање дневника старије сестре Франк забележила је Ана у свом дневнику, међутим, свака потрага за њим, у коју су се укључивали и посетиоци и туристи који су обилазили њихов дом, била је безуспешна.
Ана се у свом дневнику обраћала особи по имену Кити. Неки верују да је Кити заправо њена пријатељица Кате Кити Егиеди, док други тврде да је Ана име Кити позајмила из своје омиљене серије књига Јоп тер Хел у којима се најбоља пријатељица јунакиње по којој књига носи име зове Кити.

ana dnevnik - Ана Франк: Занимљивости
Анин дневник

Мормонска црква је Ану Франк постхумно прекрстила у мормонизам већ неколико пута. Мормони имају обичај да постхумно крсте људе чија религија није везана за Исуса Христа, као и људе који су живели пре Христа, како би имали прилику да прихвате овог месију и обезбеде себи вечни живот. Јеврејска заједница је раније већ имала примедбе на учестало мормонско покрштавање жртава Холокауста и 1995. године склопила са њиховом црквом споразум који забрањује ову делатност, међутим они одбијају да се придржавају тога.

Једини познати видео снимак на ком се налази Ана Франк настао је 22. јула 1941. године. Девојка из суседне куће се удавала, а Ана је изашла на прозор свог дома у Амстердаму како би видела младу и младожењу. Кратак снимак је данас могуће видети захваљујући овом брачном пару који је пристао да га уступи музеју.

ana frank color - Ана Франк: Занимљивости
Ана Франк

Коментари

O autoru Maya

Na privremenom radu u inostranstvima. Poštujem tuđe, a svoje volim - njega, milicu moju, najviše . Da tvitujem i blogujem - n' umem.

Možda vam se svidi

slepac biblioteka - Neobični čuvari knjiga - slepi miševi

Neobični čuvari knjiga – slepi miševi

рича о једној од најлепших библиотека света и њеним необичним чуварима. Библиотека Жоанина саграђена је …