Početna / Zanimljivosti / Ana Frank: Zanimljivosti

Ana Frank: Zanimljivosti

 

Ana FrankAna Frank je jedna od najpoznatijih jevrejskih žrtava Holokausta zbog svog dnevnika koji je objavljen nakon njene smrti. Rođena je 12. juna 1929. godine u Frankfurtu na Majni u Nemačkoj, ali je veći deo svog života provela u Amsterdamu, glavnom gradu Holandije.
5.jula 1942, Anina 3,5 godine starija sestra Margo, dobija poziv da se javi u radni logor u Nemačkoj. Već sledećeg dana porodica se sakrila na tavanu poslovne zgrade Otoa Franka. Dve godine kasnije, neko je dojavio Nemcima gde se nalaze i oni su 4.avgusta 1944. odvedeni u logor.

Karl Jozef Silberbauer
Karl Jozef Silberbauer

Hapšenje je porodice Frank i ostalih koji su se zajedno sa njima skkrivali, predvodio je SS oficir Karl Jozef Silberbauer. On je nakon Drugog svetskog rata postao je član obaveštajne službe Zapadne Nemačke. Zabeleženo je da je bio jedan od kupaca Dnevnika Ane Frank da bi video da li je pomenut u knjizi.

Oto Frank
Oto Frank

Koncentracioni logor u kom se nalazila Ana oslobodile su britanske trupe samo par nedelja nakon njene smrti.
Otac Ane Frank Oto, jedini je od njih osmoro koji su se skrivali u kući, preživeo Aušvic i preminuo 1980. godine od raka pluća. Oto Frank je za života, pisao glumici Odri Hepburn pismo u kom ju je pitao da li želi da glumi lik Ane u filmu Dnevnik Ane Frank, ali je ona pristojno odbila. Nagađalo se da je razlog taj što nije želela da se priseća ratnih trauma koje je preživela u Holandiji, ali je ona tvrdila da je imala gust raspored i da nije mogla da odvoji vreme za tu ulogu.

Još jedna od zanimljivosti vezanih za Anin dnevnik: delovi čuvenog Dnevnika Ane Frank odstranjeni su pre štampanja zato što je Ana u njemu opisivala intimne delove svog tela.Dnevnik je zabranjen u Libanu zbog pozitivnog predstavljanja Jevreja, Izraela ili cionizma.

Margo Frank
Margo Frank

Što se dnevnika tiče, Anina sestra Margo je takođe imala dnevnik, međutim on nikad nije pronađen. Postojanje dnevnika starije sestre Frank zabeležila je Ana u svom dnevniku, međutim, svaka potraga za njim, u koju su se uključivali i posetioci i turisti koji su obilazili njihov dom, bila je bezuspešna.
Ana se u svom dnevniku obraćala osobi po imenu Kiti. Neki veruju da je Kiti zapravo njena prijateljica Kate Kiti Egiedi, dok drugi tvrde da je Ana ime Kiti pozajmila iz svoje omiljene serije knjiga Jop ter Hel u kojima se najbolja prijateljica junakinje po kojoj knjiga nosi ime zove Kiti.

Anin dnevnik
Anin dnevnik

Mormonska crkva je Anu Frank posthumno prekrstila u mormonizam već nekoliko puta. Mormoni imaju običaj da posthumno krste ljude čija religija nije vezana za Isusa Hrista, kao i ljude koji su živeli pre Hrista, kako bi imali priliku da prihvate ovog mesiju i obezbede sebi večni život. Jevrejska zajednica je ranije već imala primedbe na učestalo mormonsko pokrštavanje žrtava Holokausta i 1995. godine sklopila sa njihovom crkvom sporazum koji zabranjuje ovu delatnost, međutim oni odbijaju da se pridržavaju toga.

Jedini poznati video snimak na kom se nalazi Ana Frank nastao je 22. jula 1941. godine. Devojka iz susedne kuće se udavala, a Ana je izašla na prozor svog doma u Amsterdamu kako bi videla mladu i mladoženju. Kratak snimak je danas moguće videti zahvaljujući ovom bračnom paru koji je pristao da ga ustupi muzeju.

Ana Frank
Ana Frank

Komentari

O autoru Maya

Na privremenom radu u inostranstvima. Poštujem tuđe, a svoje volim - njega, milicu moju, najviše . Da tvitujem i blogujem - n' umem.

Možda vam se svidi

Neobični čuvari knjiga – slepi miševi

riča o jednoj od najlepših biblioteka sveta i njenim neobičnim čuvarima. Biblioteka Žoanina sagrađena je …