Početna / Bečke priče / “Altvajbersomer” – Miholjsko leto

“Altvajbersomer” – Miholjsko leto

aw-sipakNa vest u novinama da će zbog izuzetno lepe jeseni, zima biti kraća pet sedmica, pevušila sam od zadovoljstva…jer poznato je da ne volim zimu. Pričajući sa jednom bakom vreme jutarnje nege, pomenuh joj to. I sama se obradovala, rekavši: “Ovo je “altvajbersomer” (Altweibersommer)!”, što bi u prevodu značilo – leto stare žene.
Ja k’o ja, oduševila sam se izrazom i čim sam sa posla došla kući, zaguglala i izguglala zašto se lepa rana jesen tako zove.
Ime datira još iz 19. veka, kada su ljudi delili godinu doba na letnju i zimsku polovinu. Proleće su tada zvali “jungvajbersomer” (Junger Weibersommer – leto mlade žene), a jesen “altvajbersomer”(Altweibersommer). aw-rosa
Pauci koji ispletu kilometre niti, puštaju da topao ranojesenji vetar razvlači paučinu po drveću, poljanama, vazduhu. Septembarske noći ohlade vazduh i ujutro se stvara rosa, pa  i paučina, presijavajući se na jutarnjem suncu  izgleda kao srebrno sive vlasi kose starih žena.
Eto, tako glasi objašnjenje.
Koliko me je gorepomenuti izraz oduševio, toliko sam se i nasmejala samoj sebi. Zašto? Pa kad nas, tačnije u mome selu se za ovo i ovakvo vreme i doba godine – babino leto. Dođe mu na isto, zar ne?
aw-sommerA jedan od najrasprostranjenijih izraza kod nas je miholjsko, pa i indijansko leto.

Komentari

O autoru Maya

Na privremenom radu u inostranstvima. Poštujem tuđe, a svoje volim - njega, milicu moju, najviše . Da tvitujem i blogujem - n' umem.

Možda vam se svidi

O Đurđevdanu…

Na Đurđevdan , pre prvih petlova, momci i devojke, radi običaja i radoznalosti, urane na …