Početna / Bečke priče / “Altvajbersomer” – Miholjsko leto
aw kanal - "Altvajbersomer" - Miholjsko leto

“Altvajbersomer” – Miholjsko leto

aw sipak - "Алтвајберсомер" - Михољско летоНа вест у новинама да ће због изузетно лепе јесени, зима бити краћа пет седмица, певушила сам од задовољства…јер познато је да не волим зиму. Причајући са једном баком време јутарње неге, поменух јој то. И сама се обрадовала, рекавши: “Ово је “алтвајберсомер” (Altweibersommer)!”, што би у преводу значило – лето старе жене.
Ја к’о ја, одушевила сам се изразом и чим сам са посла дошла кући, загуглала и изгуглала зашто се лепа рана јесен тако зове.
Име датира још из 19. века, када су људи делили годину доба на летњу и зимску половину. Пролеће су тада звали “јунгвајберсомер” (Junger Weibersommer – лето младе жене), а јесен “алтвајберсомер”(Altweibersommer). aw rosa - "Алтвајберсомер" - Михољско лето


Пауци који исплету километре нити, пуштају да топао ранојесењи ветар развлачи паучину по дрвећу, пољанама, ваздуху. Септембарске ноћи охладе ваздух и ујутро се ствара роса, па  и паучина, пресијавајући се на јутарњем сунцу  изгледа као сребрно сиве власи косе старих жена.
Ето, тако гласи објашњење.
Колико ме је горепоменути израз одушевио, толико сам се и насмејала самој себи. Зашто? Па кад нас, тачније у моме селу се за ово и овакво време и доба године – бабино лето. Дође му на исто, зар не?
aw sommer - "Алтвајберсомер" - Михољско летоА један од најраспрострањенијих израза код нас је михољско, па и индијанско лето.

Коментари

O autoru Maya

Na privremenom radu u inostranstvima. Poštujem tuđe, a svoje volim - njega, milicu moju, najviše . Da tvitujem i blogujem - n' umem.

Možda vam se svidi

buket djurdjevka - O Đurđevdanu...

O Đurđevdanu…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …