Почетна / Занимљивости / 25 чињеница о сну
sleepcouple1 - 25 чињеница о сну

25 чињеница о сну

Вероватно нисте знали о сну…

sleepw - 25 чињеница о сну

Постоје бројни разлози зашто проводимо доста времена спавајући. Добар сан нам је потребан и без њега не можемо да функционишемо.У част онога што нам је преко потребно колико ваздух, вода и храна, решили смо да Вам представимо неколико чињеница којих о томе вероватно не знате!

Човек је једини сисар који својом вољом одлаже сан.
Што је висина већа то је већи и поремећај сна. Уопштено, поремећен сан је израженији на висинама од 4 километра надморске висине па навише. Сматра се да је узрок поремећеног сна смањена концетрација кисеоника и пратеће промена у механизму дисања. Већина људи се новој надморској висини прилагођава отприлике две до три недеље.
Уопштено, уколико редовно вежбате биће Вам лакше да заспите и допринећете чвршћем сну. Међутим, спорадичним вежбањем или вежбањем тик пред одлазак на починак само ћете отежати процес успављивања.
Разведени људи, удовци/удовице и раздвојени људи пријављују највише случаја несанице (инсомније).
Шест од десет здравствених стручњака сматра да нема довољно времена да продискутује са својим пацијентима на тему несанице током редовних амбулантних посета пацијената лекару.
Више од осам од десет респондената (људи који су учествовали у истраживању) сматра даљуди често или повремено злоупотребљавају лекове за третман несанице.
Кофеин је назван најпопуларнијом дрогом на свету. Свуда у свету људи конзумирају кофеин на свакодневној основи кроз кафу, чајеве, какао, чоколаде нека нека друга мекша пића и неке лекове.
Уопштено, здравим одраслим људима је потребно седам до девет сати сна сваке ноћи. Међутим, неким појединцима је довољно да нормално функционишу без присутне поспаности или опијености и после шест сати сна. Други људи пак не могу да функционишу баш најбоље уколико не одспавају десет сати.

 • Природно се осећамо уморнима два пута у току дана: око два сата ујутру и око два сата поподне. Овај природни падfunny sleep positon 01 - 25 чињеница о сну будности је примарно одговоран за појаву потребе за дремањем после ручка.
  Очигледно, сан је исто толико битан у нашем животу као и што су исхрана и физичка активност.
  Према једној од међународних класификација поремећаја сна, запослени који раде у сменама су у повећаном ризику од развоја разних хроничних болести попут кардиоваскуларних и гастроинтестиналних обољења.
  Новорођенчад спавају укупно од 10,5 до 18 сати током дана по схеми ирегуларног распореда у оквиру које проводе будна један до три сата.
  Уколико одојче ставите у кревет када је поспано/опијено сном, али није и заспало, већа је вероватноћа да ће оно постати „само-утешивач“, што ће му омогућити да заспи самостално када му дође време за починак као и да поново самостално заспи буде ли се пробудило током ноћи.
  Осамдесет и два процента здравствених стручњака верује да одговорност за изношење симптома и знакова несанице током стручног прегледа лежи и на пацијенту као и на самом стручњаку.
  Тело се никада не прилагоди раду у сменама!
  Постоје и индивидуалне разлике у потреби за дремањем. Неки одрасли људи и деца морају да одремају. Међутим, већина тинејџера вероватно одрема поподне само зато што ту ноћ нису довољно спавали.
  Хркање је примарни разлог поремећеног сна за скоро трећину популације у развијеним земљама; а за шестину на редовној основи.
  Научници и даље не знају – а вероватно и никада неће знати – да ли и животиње сањају током РЕМ фазе сна као што људи сањају.
  Нека истраживања обећавају да ће употреба мелатонина помоћи у скраћивању времена које је потребно да се успавате и у смањењу буђења, али није извесно и да ће нам помоћи у погледу укупног времена које проведемо спавајући. Друга истраживања пак не указују на икакве бенефите мелатонинске терапије.
  Један од главних разлога за претерану поспаност међу људима представља њиховосамонаметнуто ускраћивање од сна.
  funny photo woman sleeping mattress water lake - 25 чињеница о снуПрема резултатима истраживања у САД из 2008. године скоро 36 процената припадника нације који возе чине то поспани или чак и заспу током вожње.
  Према резултатима претходно поменутог истраживања, изненађујућих 34 процената учесника истраживања је пријавило да им послодавац дозвољава да дремну током пауза, а 16 процената послодаваца пружа и место на ком могу одремати.
  Људи који немају довољно сна имају и веће шансе да имају и већи апетит услед чињенице да ниво лептина (хормона који регулише глад) пада услед недостатка сна тиме стимулишући повећање апетита.
  Учесталост несанице се повећава у складу са старошћу организма, али много чешће поремећај спавања је последица неког другог медицинског стања.
  И да ли сте знали да се верује да је сезонски афективни поремећај последица промена у схемама смењивања светлости и мрака које настају ближењем зиме?

Коментари

О аутору Ненад Машан

Лутaлицa, прoнaлaзaч, љубитeљ кaфaнe, вoзaч тeшких мaшинa, пeрaч прoзoрa, писaц, дизajнeр, будaлa и нaрaвнo, пoнoсни Српски нaциoнaлистa

Можда вам се свиди

novak djokovic determined - Операција "Ролан Гарос 2016."

Операција “Ролан Гарос 2016.”

Ко је и шта је Новак Ђоковић, знају сви. Многи га воле, али постоје и …